Joblift analyseert het vacatureaanbod in de logistieksector

Berlijn, 20 maart 2017 – Ondanks waarschuwingen voor de negatieve gevolgen van automatisering voor de werkgelegenheid in de logistieksector worden er ook met regelmaat nieuwe banen gecreëerd. Zo deed Amazon recent een proef met het bezorgen van pakketten door drones, maar maakte het bedrijf ook bekend 15.000, voornamelijk logistieke, banen te creëren in verschillende Europese landen. Profiteert de Nederlandse logistieksector van deze banencreatie, of heeft het verdwijnen van banen door automatisering een grotere invloed op de werkgelegenheid? Metabanenzoekmachine Joblift analyseerde ruim zestigduizend vacatures die gedurende de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven. Uit de resultaten blijkt dat het vacatureaanbod in de logistiek gedurende deze periode met gemiddeld 4,7 procent is gegroeid, maar dat deze groei in de afgelopen twee jaar duidelijk is teruggelopen. In Rotterdam werden het grootste aantal vacatures uitgeschreven. Slechts een vijfde van de vacatures werd door het MKB uitgeschreven.

Grote verschillen in jaarlijkse groeipercentages

Het vacatureaanbod in de logistieke sector is de afgelopen drie jaar gegroeid. De maandelijkse groei van gemiddeld 4,7 procent ligt twee keer hoger dan de 2,3 procent waarmee het vacatureaanbod voor de gehele Nederlandse arbeidsmarkt groeide gedurende deze periode. Bij deze cijfers moet echter wel aangetekend worden dat de groei de afgelopen twee jaar behoorlijk is afgenomen. Werd tussen februari 2014 en februari 2015 een percentage van 9,2 procent bereikt, daar was de gemiddelde groei in de daaropvolgende periode tot februari 2017 slechts 2,2 procent.

Meeste vacatures in Rotterdam

De 2274 vacatures die in Rotterdam werden uitgeschreven zorgen ervoor dat de stad het grootste aanbod aan logistiekvacatures heeft. De grootste werkgevers in de stad waren het Havenbedrijf Rotterdam en Samskip, met 186 en 166 vacatures. De havenstad wordt op de voet gevolgd door Utrecht (2241 vacatures) en Amsterdam (2178 vacatures). Met 1209 en 821 vacatures maken Schiphol en Eindhoven de top vijf compleet. Waar de Randstad het dus goed doet, is er in het noordoosten van het land duidelijk minder werkgelegenheid in de sector: bedrijven in Drenthe, Groningen en Friesland boden gezamenlijk slechts 1.053 vacatures aan.

Sandd en PostNL grootste vacatureaanbieders

Met respectievelijk 17.089 en 12.814 vacatures hebben Sandd en PostNL het grootste aandeel in het vacatureaanbod van de afgelopen drie jaar. Het betreft hier voornamelijk deeltijdvacatures voor postbezorgers: 63 procent van de uitgeschreven vacatures was voor een deeltijdfunctie. De overige vacatures hebben daarentegen een relatief laag deeltijdpercentage: slechts 19,5 procent werd voor een deeltijdfunctie uitgeschreven. Kijken we voorbij de grote postbedrijven dan is ProRail met 811 vacatures de organisatie die de meeste banen aanbood. Daarachter komen onderhoudsbedrijf NedTrain en DHL met 689 en 585 vacatures. Opvallend is het lage aantal vacatures afkomstig van het MKB. Alle vacatures bij elkaar genomen was dit slechts 21,5 procent: duidelijk lager dan het aandeel wat het MKB heeft in de gehele Nederlandse arbeidsmarkt, namelijk 51 procent.

logistiek

Over Joblift

Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 30 medewerkers.