JOBLIFT ANALYSEERT ACCEPTATIE TATOEAGES OP DE WERKVLOER

Berlijn, 17 oktober 2018 – Tattoos hebben zich in Nederland sinds de jaren ’90 verspreid onder de bevolking en daarmee is de maatschappelijke acceptatie van deze kunstvorm snel toegenomen. Toch blijkt dat sommige werkgevers nog altijd sceptisch zijn over het imago dat ze overbrengen. Banenplatform Joblift onderzocht hoe het staat met restricties op het gebied van tatoeages in vacatures en vond een aantal beroepen waarvoor je met zichtbare tatoeages niet de eerste keus bent voor sommige werkgevers.

TATTOOS, PIERCINGS, GOUDEN TANDEN EN KUNSTNAGELS NIET TOEGESTAAN

Voor onze analyse hebben we 2.4 miljoen online vacatures doorzocht die in de afgelopen drie jaar werden uitgeschreven. In totaal vonden we 2355 vacatures waarin uitdrukkelijk werd vermeld dat tatoeages niet waren toegestaan voor toekomstige werknemers. Dit lijkt een klein aantal, maar het is opvallend dat de eis überhaupt in vacatures voorkomt. Vergelijken we bijvoorbeeld Nederland met Groot-Brittannië, dan zien we dat daar in een totaalaantal van 9.6 miljoen vacatures slechts 37 vacatures te vinden waren waarin tattoos worden beschreven als niet toegestaan. In Groot-Brittannië zijn dit soort omschrijvingen dan ook uitdrukkelijk verboden, terwijl dat in Nederland niet zo is. Naast restricties voor tattoos vonden we in Nederland ook vacatures waarin piercings (1.120 vacatures), gouden tanden (83), en kunstnagels (14) niet werden geaccepteerd voor toekomstig personeel.

SOLLICITANT VOOR LAGER-OPGELEID WERK KOMT VAKER TATTOO-VERBOD TEGEN

Kijken we naar het vereiste opleidingsniveau op de vacaturemarkt, dan zien we dat het vooral bij lager-opgeleid werk voorkomt dat werkgevers geen sollicitanten met tatoeages accepteren. De vijf beroepen die het meest voorkomen in de 2355 vacatures die we vonden zijn beveiliger, bedieningsmedewerker, host (gastheer of gastvrouw), schoonmaker, en verkeersregelaar. Verdeeld over het land werden de meeste van de 2355 vacatures waarin tattoos worden geweerd in Noord- en Zuid-Holland uitgeschreven. Beide provincies nemen respectievelijk 19.8% en 17.5% van het totaalaantal vacatures in Nederland voor hun rekening, maar 24.1% en 23.4% van de vacatures waarin expliciet wordt vermeld dat tatoeages niet zijn toegestaan voor werknemers.

Download infographic als PDF
Download persbericht als PDF

Wij zijn Joblift – een banenplatform dat sollicitanten de meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke ervaring tijdens de zoektocht naar een baan biedt. Wij gebruiken de nieuwste big data en machine learning technieken om een optimale match tussen werkgever en sollicitanten te creëren. Actief in Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, werken we met meer dan 4.000 partners samen om meer dan 10 miljoen vacatures op ons platform aan te bieden. We zijn een energiek en gedreven team, geleid door de ervaren oprichters Lukas Erlebach (CEO), Alexander Rausch (COO) en Denis Bauer (CTO), die eerder leidende posities bij Zalando, Amorelie en Frontlineshop hadden.

Pressekontakt

Edgar Fluijt
VP Marketing
E-Mail: press@joblift.com
Tel.: +49 40 87407947
By continuing to browse this site you permit Joblift and its partners to place identification cookies on your browser and identify you for marketing.Opt-Out & Privacy Policy