Joblift onderzoekt de werkgelegenheid in de bouwsector

Berlijn, 25 Oktober 2017 – Het gaat goed met de bouwsector. Omzetten stijgen en er worden steeds meer bouwvergunningen uitgegeven. Metabanenzoekmachine Joblift zocht uit wat deze ontwikkelingen voor de huidige en toekomstige werkgelegenheid binnen de bouw betekenen. Uit de resultaten blijkt dat het vacatureaanbod het afgelopen jaar met 47 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. De komende drie jaar worden er naar verwachting meer dan 87.000 vacatures binnen de bouw uitgeschreven. Ondanks de toename werden vacatures dit jaar sneller gevuld dan vorig jaar: de gemiddelde vacature stond 29 dagen open, tegen 38 dagen in de twaalf maanden daarvoor.

Meer dan 6000 vacatures meer dan vorig jaar

De afgelopen twaalf maanden werden in de Nederlandse bouwsector 20.752 vacatures uitgeschreven. Dit is een toename van maar liefst 47 procent ten opzichte van de 14.094 vacatures die het jaar daarvoor werden uitgeschreven. Deze toename is spectaculair: het vacatureaanbod in de bouwsector groeide hiermee bijna twee keer zo snel als de 26 procent van de Nederlandse vacaturemarkt als geheel. Met 21 procent werden de meeste vacatures het afgelopen jaar in Zuid-Holland uitgeschreven, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met beide 17 procent. De grootste toename aan vacatures kende Overijsel, waar het aanbod met 78 procent steeg ten opzichte van vorig jaar.

Tot 2020 87.346 nieuwe vacatures in de bouw

In maart van dit jaar gaf voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen aan dat er de komende vijf jaar 40.000 nieuwe krachten in de bouw nodig zijn, maar volgens berekeningen van Joblift zouden dit er wel eens een stuk meer kunnen worden. Op basis van de gemiddelde maandelijkse toename in het vacatureaanbod van de afgelopen drie jaar berekende Joblift middels een regressie dat er tot oktober 2020 maar liefst 87.346 nieuwe vacatures kunnen worden uitgeschreven in de bouwsector.

Vacatures staan gemiddeld negen dagen minder lang open

De snelle toename in het vacatureaanbod zorgt ervoor dat vacatures in de bouw langer openstaan dan de gemiddelde 25 dagen van alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de 29 dagen die vacatures in de bouwsector het afgelopen jaar gemiddeld openstonden, was dit echter opvallend minder lang dan de 38 dagen van het jaar daarvoor. De meest gezochte krachten waren het afgelopen jaar werkvoorbereiders (2.646 vacatures), gevolgd door timmermannen (1.306 vacatures) en projectmanagers in de civiele techniek (1.246 vacatures).

Over Joblift

Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 50 medewerkers.

Pressekontakt

Edgar Fluijt
VP Marketing
E-Mail: press@joblift.com
Tel.: +49 40 87407947