Joblift analyseert de strijd om de Nederlandse startup

Berlijn, 9 november 2016 – In het licht van de grote potentie die uitgaat van een bloeiende startupscene onderzocht Metabanenzoekmachine Joblift de Nederlandse arbeidsmarkt voor startups. Welke Nederlandse steden waren het afgelopen jaar het meest succesvol in het aantrekken van startups? Welke steden hebben de hoogste groei? En waar hebben startups het grootste vertrouwen in de toekomst? Met bijna de helft van de aangeboden vacatures is Amsterdam de onbetwiste startuphoofdstad van ons land, met een verassend grote voorsprong op de nummers twee en drie: Utrecht en Rotterdam. Dit beeld kan de komende jaren echter snel veranderen: het gemiddelde aantal vacatures per maand groeit in Rotterdam bijna dubbel zo hard als in Amsterdam. Startups uit Eindhoven en Rotterdam zien hun toekomst het meest rooskleurig in.

Verassend gat tussen Amsterdam en de andere vier grote steden

Afgaande op het aantal vacatures dat in de afgelopen twaalf maanden aangeboden werd is Amsterdam de onbetwiste startuphoofdstad van ons land. Van de in totaal 4759 geplaatste vacatures waren er 2215 afkomstig van startups die in Amsterdam gevestigd zijn. Hoewel de nummer één positie van Amsterdam niet verrast, doet het grote gat met de nummers twee en drie dit wel. Utrecht, de opvallende nummer twee, is verantwoordelijk voor slechts 302 geplaatste vacatures. Startups uit nummer drie Rotterdam boden 296 arbeidsplaatsen aan. Ook Eindhoven, in 2012 door het Amerikaanse Fortune uitgeroepen tot een van de zeven “best new global cities for startups” heeft een flinke inhaalslag te maken: met 129 vacatures deelt het de vierde plaats met Den Haag.

Concurrentie loopt snel in

Hoewel de voorsprong van Amsterdam groot is, loopt de concurrentie in. Afgaande op de gemiddelde maandelijkse groei, gemeten tussen oktober 2015 en oktober 2016, groeit het aanbod van startupvacatures in Amsterdam met vijf procent. Dit ligt nog altijd hoger dan het landelijk gemiddelde van vier procent voor de complete startuparbeidsmarkt en twee procent voor de gehele arbeidsmarkt, maar aanzienlijk lager dan dat van Rotterdam: daar groeide het aanbod het afgelopen jaar met negen procent. In de overige drie steden lag de gemiddelde groei bij achttien procent (Utrecht en Eindhoven) en 23 procent (Den Haag) nog hoger. Hier moet echter bij aangetekend worden dat het nog relatief lage aantal aangeboden vacatures over de onderzochte periode een enigszins vertekend beeld op kan leveren.

Startups in Rotterdam en Eindhoven hebben het grootste vertrouwen in de toekomst

Als het aantal vacatures voor vaste contracten wordt gebruikt als een graadmeter voor het vertrouwen dat startups in de toekomst hebben, kan geconcludeerd worden dat startups uit Rotterdam en Eindhoven hun eigen toekomst het meest rooskleurig inzien. In beide steden ligt het aantal vacatures met vaste contracten op 82 procent van het totale aanbod. In Amsterdam ligt dit percentage met 71 procent beduidend lager. Hoewel het gat tussen Amsterdam en de concurrerende grote steden gapend groot is kan hier snel verandering in komen: met het grotere vertrouwen in de toekomst en de snellere groei in de andere grote steden is het de vraag hoe lang Amsterdam nog de onbetwiste startuphoofdstad van Nederland blijft.

Startups_NL

Over Joblift

Joblift is een metazoekmachine met - op dit moment - meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties –Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat momenteel uit circa 30 medewerkers.

Pressekontakt

Edgar Fluijt
VP Marketing
E-Mail: press@joblift.com
Tel.: +49 40 87407947
By continuing to browse this site you permit Joblift and its partners to place identification cookies on your browser and identify you for marketing.Opt-Out & Privacy Policy