Joblift onderzoekt het vacatureaanbod voor deeltijdwerkend Nederland

Berlijn, 31 januari 2017 – Nederlanders zijn kampioen deeltijdwerken. Zowel mannen als vrouwen werken in geen enkel ander ontwikkeld land zoveel deeltijd als wij: 75 procent van de vrouwelijke en bijna een kwart van de mannelijke beroepsbevolking heeft een deeltijdbaan. Ter vergelijking: het Europees gemiddelde ligt op 31 procent voor vrouwen en 8 procent voor mannen. Hoewel deeltijdwerken geregeld voor discussie over de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt zorgt, doet dit niets af aan de populariteit van deeltijdwerken: de afgelopen drie jaar steeg het aantal deeltijdvacatures per maand gemiddeld 1,1 procent sneller dan het aantal voltijdvacatures. Metabanenzoekmachine Joblift onderzocht op basis van meer dan 300.000 deeltijdvacatures die het afgelopen jaar zijn uitgeschreven waar en als wat je als deeltijdwerknemer het beste aan de slag kan. Uit de resultaten blijkt dat je als parttimewerker de grootste keuze in de zorg en het onderwijs hebt. Ook is het duidelijk makkelijker een deeltijdbaan in het Noorden van Nederland te vinden.

Noord-Nederland koploper deeltijdvacatures, Tilburg uitzondering in zuiden

Parttime werken kan het beste in het Noorden van ons land. Met 26 en 27 procent gaan Groningen, Drenthe en Friesland aan kop als het om het percentage deeltijdvacatures gaat. Ook Zeeland heeft met 26 procent een hoog percentage deeltijdvacatures. Aanzienlijk minder mogelijkheden zijn er in Noord-Brabant, waar slechts een vijfde van het aantal vacatures deeltijdfuncties betreft. Opvallend is echter dat Tilburg met 26 procent het hoogste percentage deeltijdvacatures onder de tien grootste Nederlandse gemeenten aanbiedt. Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hebben met 17 procent het laagste percentage deeltijdvacatures. Wel had Amsterdam het afgelopen jaar met 30.212 deeltijdvacatures in absolute zin de meeste deeltijdbanen in de aanbieding.

Meeste deeltijdvacatures in detailhandel en zorgsector

Verkopers kunnen het makkelijkst deeltijd aan de slag: het afgelopen jaar werden er 23.636 parttimeverkoopvacatures uitgeschreven. Op twee en drie staan verzorgenden en docenten voor het middelbaaronderwijs, met respectievelijk 17.951 en 16.591 vacatures. De zorg en het onderwijs zijn sowieso sectors met een hoog percentage deeltijdvacatures: maar liefst 54 procent van de zorgvacatures is op deeltijdbasis. Voor het onderwijs ligt dit percentage op 43 procent. Daarentegen is het voor programmeurs en systeemontwikkelaars lastig om een deeltijdbaan te vinden. Het afgelopen jaar werden er slechts 7.314 deeltijdvacatures uitgeschreven: slechts 7,7 procent van het totaalaantal dat voor deze beroepen beschikbaar was. Nóg lastiger is deeltijdwerken in de farmaceutische industrie, waar het percentage deeltijdvacatures op 6 procent ligt.

PostNL grootste deeltijdaanbieder, meer keuze voor laagopgeleiden

De drie grootste aanbieders van deeltijdvacatures waren het afgelopen jaar PostNL (4.210 vacatures), Sandd (3.792 vacatures) en Kruidvat (2.621 vacatures). Duidelijk is dat laagopgeleiden een grotere keuze aan deeltijdvacatures hebben. Van het totaalaantal beschikbare deeltijdbanen was voor 63 procent een mbo-diploma of minder vereist. Voor voltijdbanen liggen deze percentages bijna gelijk aan elkaar. Ook heb je als deeltijdwerker een grotere kans bij een groot bedrijf terecht te komen: organisaties met meer dan 200 man personeel zijn verantwoordelijk voor 60 procent van het aantal deeltijdvacatures. Voor voltijdbanen ligt dit percentage op 47 procent.

Over Joblift

Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 30 medewerkers.

Pressekontakt

Edgar Fluijt
VP Marketing
E-Mail: press@joblift.com
Tel.: +49 40 87407947
By continuing to browse this site you permit Joblift and its partners to place identification cookies on your browser and identify you for marketing.Opt-Out & Privacy Policy