Joblift onderzoekt de vraag naar influencer relationship managers

Berlijn, 15 Juni 2017 – Voor steeds meer bedrijven wordt influencer marketing een belangrijk onderdeel van de marketingstrategie. Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat hoewel influencer marketing aan een stevige opmars bezig is, het aantal bedrijven dat hiervoor gespecialiseerde kennis in huis haalt nog relatief gering is. Het afgelopen jaar werden er in Nederland 42 vacatures rondom het thema influencer marketing uitgeschreven. Hoewel dit een stijging van meer dan 100 procent ten opzichte van het jaar daarvoor is, blijven veel bedrijven voorzichtig: de helft van de uitgeschreven posities waren voor stagiairs.

Belangstelling voor influencer relationship management groeit, maar staat nog altijd in de kinderschoenen

Sinds juni 2016 werden er in Nederland 42 vacatures uitgeschreven die zich richten op influencer relationship management. Dit is meer dan een verdubbeling van de twintig vacatures die in de voorgaande twaalf maanden werden uitgeschreven. Uit een vergelijking met 2.651 vacatures die gedurende dezelfde periode voor social media managers werd uitgeschreven wordt echter duidelijk dat de belangstelling voor influencer relationship management weliswaar groeit, maar het fenomeen nog altijd in de kinderschoenen staat. Deze conclusie wordt onderstreept door een ander feit: in maar liefst 20 van de 42 influencer marketingvacatures ging het om posities voor stagiaires.

Grote nadruk op campagne management en relatieonderhoud, weinig op impactevaluatie

Wat verwachten bedrijven die ervoor kiezen een specialist in huis te halen van hun influencer relationship manager? Op de eerste plaats (genoemd in 26 vacatures) wordt van influencer relations managers verwacht dat ze actief meehelpen met het uitdenken, vormgeven en coördineren van campagnes. In 23 gevallen wordt er van de influencer relations managers verwacht dat ze onderzoek doen naar geschikte influencers, deze benaderen en een netwerk in stand houden. Opvallend genoeg wordt er een stuk minder nadruk gelegd op het evalueren van campagneresultaten: in slechts elf vacatures was deze verantwoordelijkheid deel van de taakomschrijving. De populairste sociale netwerken waren Facebook en Instagram (genoemd in vijftien vacatures) gevolgd door Snapchat (veertien vacatures) en Youtube (twaalf vacatures). Twitter (twee vacatures) en Pinterest (nul vacatures) worden duidelijk als minder relevant gezien.

Alle vacatures voor hoogopgeleiden

Een baan als influencer relations manager is vooralsnog alleen weggelegd voor hoogopgeleiden: voor alle 42 vacatures was een hbo- of wo-diploma een vereiste. Ook is het lastig een baan buiten de omgeving van Amsterdam te vinden. 23 vacatures werden door bedrijven in de hoofdstad uitgeschreven, slechts twaalf vacatures waren voor banen buiten de provincie Noord-Holland. Met vijf vacatures was Influencer Marketing Agency het bedrijf dat het afgelopen jaar de meeste vacatures uitschreef. Op een gedeelde tweede plaats komen met vier vacatures media agency MEC en modewebwinkel Loavies.

Over Joblift

Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 40 medewerkers.

Pressekontakt

Edgar Fluijt
VP Marketing
E-Mail: press@joblift.com
Tel.: +49 40 87407947
By continuing to browse this site you permit Joblift and its partners to place identification cookies on your browser and identify you for marketing.Opt-Out & Privacy Policy