Joblift onderzoekt de vraag naar vreemde talen op de arbeidsmarkt
Berlijn, 16 Mei 2017 – Dat het goed beheersen van de Engelse taal steeds belangrijker wordt op de Nederlandse arbeidsmarkt zal voor weinigen als een verrassing komen. Maar hoe zit het met derde talen? Vergroot je kansen op een baan door Duits of Frans te spreken? Zijn deze talen door de groei van Engels als lingua franca überhaupt nog relevant? En hoeveel vraag is er naar sollicitanten die Chinees, Russisch of Arabisch beheersen? Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat Duits, op Engels na, het afgelopen jaar de meest gevraagde taal was op de Nederlandse arbeidsmarkt. De sterkst stijgende vraag was er naar werknemers met kennis van Russisch. Omgekeerd is er de grootste vraag naar Nederlandstaligen in Duitsland.
Duits meest gevraagde derde taal
Met 188.835 vacatures uitgeschreven in het Engels, of waarin het beheersen van Engels een vereiste was, is het duidelijk dat geen enkele andere vreemde taal de relevantie van Engels benadert. Duits komt met 39.162 op plaats twee, gevolgd door Frans met 20.484. Spaans volgt op afstand met 5.830 vacatures. De meest gevraagde niet-EU-taal is Chinees met 939 vacatures. Arabisch en Russisch volgen met respectievelijk 704 en 598 vacatures.
Snelste groei voor Russisch, weinig groei voor Frans
Hoewel het verschil met Engels dus aanzienlijk is, neemt het grootste deel van deze talen niet af aan relevantie. Alleen de vraag naar Frans sprekenden groeide de afgelopen twaalf maanden, met gemiddeld 0,5 procent, minder snel dan de 1,1 procent waarmee de vraag naar Engelstaligen groeide. De grootste stijging was er in het vacatureaanbod voor Russisch sprekenden, dat met gemiddeld 3,8 procent per maand groeide. Ook Arabisch en Duits komen met respectievelijke groeipercentages van 2,9 en 2,1 procent meer in trek.
Handel en retail meest internationale sector
De grootste vraag naar werknemers die naast het Engels nog een vreemde taal beheersen is afkomstig van bedrijven in de (detail)handel: gemiddeld 28 procent van de vacatures. Enkel Arabisch-sprekenden kunnen vaker terecht in de gezondheids- en zorgsector (32 procent van de vacatures). Hoewel de ICT-sector als zeer internationaal bekend staat, komt de vraag naar andere talen dan Engels niet verder dan gemiddeld acht procent van de vacatures.
Nederlands meest gevraagd in Duitsland</h3>
Hebben wij eigenlijk ook wat aan ons Nederlands over de grenzen? Wat betreft de drie grootste economieën van Europa, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk (VK) en Frankrijk, is de conclusie gemixt. In Frankrijk was er met 77 vacatures in het afgelopen jaar nauwelijks vraag naar Nederlandstaligen. In het VK en Duitsland waren de perspectieven, met respectievelijk 6.652 en 8.827 vacatures, aanzienlijk beter. De meeste vacatures waren er voor klantenservicemedewerkers: 893 in het VK en 757 in Duitsland.
Over Joblift
Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 40 medewerkers.