Joblift onderzoekt de vraag naar cloud computingspecialisten

Berlijn, 11 Juli 2017 – Cloud computing is de afgelopen jaren sterk gegroeid en de verwachting is dat deze groei voorlopig niet afneemt: consultancy Baines & Company voorspelde recent dat het aandeel van clouddiensten binnen de IT-markt wereldwijd tot 2020 elke jaar met 17 procent zal blijven toenemen. Valt deze sterke groei ook bij Nederlandse bedrijven waar te nemen? Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift, dat alle vacatures van zowel cloudaanbieders als gebruikers in de afgelopen drie jaar analyseerde, blijkt het aantal cloudvacatures bijna dubbel zo snel groeit als het aanbod van de gehele IT-sector. Wel blijft het aantal vacatures voor cloud securityspecialisten relatief laag en staan de vacatures die worden uitgeschreven duidelijk langer open dan andere cloudvacatures. Het MKB, dat enkele jaren geleden nog niet echt warmliep voor het gebruik van de cloud is deze achterstand aan het inlopen.

Cloudvacatures groeien bijna twee keer zo snel als rest IT-sector

Sinds juli 2014 werden er in Nederland 5.604 cloudvacatures uitgeschreven. De gemiddelde maandelijkse vacaturegroei over deze periode was 5,7 procent, een duidelijk verschil met de 3,2 procent van de vacaturegroei in de gehele IT-sector gedurende deze periode. Niet alleen de groei maar ook het aantal cloudvacatures is hoog in vergelijking met andere opkomende technologieën, zoals internet of things (389 vacatures) en blockchain (178 vacatures in het afgelopen jaar).

Vacatures voor security-experts schaars en lastig te vullen

Een van de grootste zorgen omtrent cloud computing is de vatbaarheid voor hacks en gebrekkige bescherming van persoonlijke gegevens. Met 71 vacatures voor cloud securityspecialisten, slechts 1,2 procent van het totaalaantal vacatures, kan niet geconcludeerd worden dat bedrijven dit probleem boven aan de agenda hebben staan. Daar komt bij dat de cloud securityvacatures die worden uitgeschreven erg moeilijk te vullen zijn: waar alle cloudvacatures samengenomen gemiddeld 30 dagen nodig hadden om gevuld te worden lag dit gemiddelde voor securityvacatures met 49 dagen duidelijk hoger.

MKB loopt warm voor cloud computing

Waar het midden- en kleinbedrijf (MKB) een aantal jaren geleden nog achterliep als het om cloudgebruik ging, hebben bedrijven tot 200 werknemers de afgelopen jaren relatief veel geïnvesteerd in cloudspecialisten: 54 procent van alle vacatures werden door het MKB uitgeschreven. Ter vergelijking: over de gehele Nederlandse arbeidsmarkt ligt dit percentage op 51 procent. Niet geheel verassend zijn het wel grote bedrijven die de meeste vacatures uitschreven: Oracle staat met 314 vacatures duidelijk op nummer een, gevolgd door Microsoft (76 vacatures) en Sogeti (69 vacatures).

Over Joblift

Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 40 medewerkers.

Pressekontakt

Edgar Fluijt
VP Marketing
E-Mail: press@joblift.com
Tel.: +49 40 87407947
By continuing to browse this site you permit Joblift and its partners to place identification cookies on your browser and identify you for marketing.Opt-Out & Privacy Policy