Joblift analyseert vacaturemarkt voor robotisering en automatisering

Berlijn, 4 januari 2018 – Het debat over de gevolgen van automatisering en robotisering op onze arbeidsmarkt is een van de meest verhitte van deze tijd. Vorig jaar bleken tech-giganten Elon Musk en Mark Zuckerberg het fundamenteel oneens over de gevolgen van kunstmatige intelligentie en doemscenario’s volgen elkaar in hoog tempo op. Hoe groot is de dreiging van robots daadwerkelijk? Banenplatform Joblift onderzocht de Nederlandse automatisering- en kunstmatige intelligentiesector en vergeleek de vacaturegroei met het aantal banen dat de komende twintig jaar zal verdwijnen.

Slechts een op de vijf banen wordt vervangen door nieuwe vacatures

De Volkskrant berekende op basis van een Oxford-studie dat 39 procent van de 8,6 miljoen arbeidsplaatsen in Nederland (CBS) gedurende de komende twee decennia kunnen verdwijnen: een verlies van 3.354.000 banen tot 2038. Uit een analyse van Joblift blijkt dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (KI) en automatiseringsprocessen slechts een deel van deze banen vervangt voor nieuwe arbeidsplaatsen. De afgelopen twee jaar werden er in totaal 75.469 vacatures voor ontwikkelaars en specialisten in KI en automatisering uitgeschreven: gemiddeld 3.144 per maand. Aangenomen dat deze groei de komende jaren gelijk blijft, dan komen er de komende twintig jaar 754.690 banen bij: slechts 22 procent van het aantal arbeidsplaatsen dat verloren dreigt te gaan.

Laaggeschoolden en provincie worden onevenredig hard getroffen

Bijkomend probleem is dat de beroepsgroepen die er volgens het Volkskrantonderzoek het slechtst voorstaan (administratief personeel en fabrieksarbeiders) veelal laaggeschoold zijn, terwijl maar liefst 75 procent van de nieuwe banen een hbo of universitair diploma vereist. De beroepsgroepen die het meest van automatisering profiteren zijn programmeurs (27 procent van de vacatures), systeemontwikkelaars (21 procent) en consultants (10 procent). Daar komt bij dat met 55 procent een groot deel van de nieuwe banen in de randstad gecreëerd wordt, terwijl de banen voor laagopgeleiden die verdwijnen juist voor 55 procent buiten de randstad ligt: het nu al groeiende gat tussen de randstad en de rest van Nederland dreigt door deze ontwikkeling nog groter te worden.

Automatisering%20Infographic

Over Joblift

Joblift is een banenplatform dat sollicitanten de meest intuïtieve en gebruiksvriendelijke ervaring tijdens de zoektocht naar een baan biedt. Door het gebruik van de nieuwste big data en machine learning technieken creëert Joblift een optimale match tussen werkgever en sollicitanten. Actief in Nederland, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk, werkt Joblift met meer dan 4.000 partners samen om meer dan 10 miljoen vacatures op haar platform aan te bieden. Joblift heeft een team van zestig medewerkers, geleid door de ervaren oprichters Lukas Erlebach (CEO), Alexander Rausch (COO) en Malte Widenka (CTO), die eerder leidende posities bij Zalando, Amorelie en Frontlineshop hadden.