Functieprofiel – Barista
Als barista ben je een echte koffiekunstenaar. Het is jouw verantwoordelijkheid de espresso’s op precies de juiste sterkte te zetten, de mooiste creaties boven op een cappuccino te gieten en met de juiste verhouding tussen melk en koffie de perfecte flat-white te creëren. Ook ben je een expert op het gebied van koffiebonen. Je kiest de verschillende soorten uit en voorziet klanten van advies. Aan het eind van de dag zorg je dat de koffiemachine schoon en gereed is voor een nieuwe dag. Kortom, koffie is jouw koninkrijk. Om als barista aan het werk te gaan heb je geen specifieke opleiding nodig. Wel is het uiteraard mooi meegenomen als je van koffie houdt. In de afgelopen tien jaar is de horeca in Amsterdam sterk gegroeid, en hetzelfde geldt voor het aantal werknemers met een fulltime-baan in de sector. Als gevolg hiervan bieden werkgevers meer trainingen en cursussen voor hun personeel aan, waarmee je bijvoorbeeld je vaardigheden als barista kunt doorontwikkelen. Een soft-skill die belangrijk is voor barista’s is uiteraard klantvriendelijkheid, en daarnaast is stressbestendigheid af en toe ook belangrijk.