Joblift onderzoekt de werkgelegenheid in de toerismesector
Berlijn, 20 november 2017 – Met het succes van bedrijven als Booking.com en Airbnb zijn in de toeristenindustrie de afgelopen jaren grote veranderingen opgetreden. Hebben de nieuwe mogelijkheden voor het voorbereiden en vieren van onze vakantie invloed op de werkgelegenheid binnen deze industrie? Uit een analyse van vacatureplatform Joblift blijkt dat het vacatureaanbod in de toeristenindustrie met 19 procent is gestegen ten opzichte van 2016. Hotels hebben vooralsnog weinig last van de groeiende populariteit van alternatieve overnachtingsopties: het aantal vacatures in de hotelbranche was 82 procent groter dan twee jaar geleden. Website Booking.com houdt de werkgelegenheid binnen de reisorganisatiebranche stabiel.
29 procent van de vacatures in Amsterdam
Het afgelopen jaar werden er in de toeristenindustrie 25.469 vacatures uitgeschreven. Dit is een toename van 19 procent ten opzichte van de twaalf maanden daarvoor, toen er 21.386 vacatures uitgeschreven werden. Aangezien ook dit een stijging van maar liefst 42 procent was in vergelijking met de 15.034 vacatures die in de periode november 2014 tot en met oktober 2015 werden uitgeschreven, lijkt het erop dat de technologische ontwikkelingen in de reisbranche de werkgelegenheid in de sector niet aantast. Dat Amsterdam de grootste toeristische trekpleister van ons land is, mag geen verassing heten. Dat maar liefst 29 procent van alle vacatures in de hoofdstad werden uitgeschreven is desondanks opvallend. Rotterdam (3 procent) en Den Haag (3 procent) volgen op gepaste afstand.
Bijna verdubbeling vacatures ondanks concurrentie van Airbnb
De hotelbranche is bij uitstek de grootste werkgever in de industrie: met 23.117 vacatures waren hotels verantwoordelijk voor 90 procent van de werkgelegenheid binnen de toeristenindustrie. Opvallend is dat de toenemende populariteit van Airbnb en andere hotelalternatieven geen zichtbare invloed hebben op hotels: het afgelopen jaar schreven deze maar liefst 82 procent meer vacatures uit dan de 12.814 vacatures die tussen november 2014 en oktober 2015 gepubliceerd werden. Zo lijkt het groeiende aantal toeristen – naar verwachting een half miljoen meer dan in 2016 – vooralsnog een duidelijk grotere impact te hebben dan alternatieve overnachtingsopties. De grootste werkgevers waren Van der Valk en Fletcher Hotels met respectievelijk 1.650 en 1.673 vacatures, gevolgd door AccorHotels met 514 vacatures.
Booking.com domineert vacatureaanbod
Bij tourorganisators en reisbureaus zien we een ander beeld: het vacatureaanbod bleef hier stabiel, maar dit is enkel aan accommodatieboekingenwebsite Booking.com te danken. Het afgelopen jaar werden er in de reisorganisatiebranche 2.361 vacatures uitgeschreven: nagenoeg gelijk aan de 2.326 vacatures van het jaar daarvoor. Nemen we de 791 vacatures van Booking.com gedurende deze periode weg, dan valt te zien dat het aantal vacatures het afgelopen jaar met 17 procent is teruggelopen: van 1.910 vacatures tussen november 2015 en oktober 2016 naar 1.518 vacatures in het afgelopen jaar. De werkgelegenheid in de branche loopt niet terug, maar wordt duidelijk door een bedrijf gedomineerd: na Booking.com (33 procent van het totaalaantal vacatures) volgden TUI met 106 vacatures en D-reizen met 88 vacatures: beide rond de 4 procent van het aantal uitgeschreven vacatures.
Over Joblift
Joblift is een metazoekmachine met meer dan 1.000.000 banen afkomstig van meer dan 100 partner job boards. Door middel van een geavanceerde technologie en een gebruiksvriendelijk design zorgt Joblift ervoor dat een baan zoeken niet eerder zo gemakkelijk was. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door Lukas Erlebach en Malte Widenka en is momenteel gevestigd op twee locaties in Hamburg en Berlijn. Het team van Joblift bestaat uit circa 50 medewerkers.